torsdag 17 maj 2007

Till och med onsdag...

När jag senast skrev om mina eskapader, den 11 maj, stod jag på väg från Åkarp mot Arlöv längs med Lundavägen i höjd med E6/E20. Jag fortsatte min promenad som tänkt fram till Gamla Lommavägen i Arlöv (det var kring 4 km) att gå. Här börjar det kännas lite storstad , även om jag ännu inte är i Malmö. Jag fortsätter att gå på - förväntasfull och nyfiken på rikets tredje stad. Ena foten och andra foten och den första igen. Då jag gjort så i kring en 6500 - 7000 gånger eller så ( det är 6 kilometer fram till mitt första stopp i Malmö och varje mitt steg är kring 0,75 meter) är jag framme vid Kunsgatan vid Värnhemstorget i Malmös norra del.

Från Värnhemstorget går jag cidare mot väster kan det nog bli - mot det hållet där man finner järnvägsstatioen och kusten. Jag följer en gata som heter Östra Förstads gatan. Här finner man många små och lite annorlunda/unika/udda butiker. Jättekul!! Efter ett tag kommer jag fram till en kanal som jag går över. Här ligger Slussplan - här finns en liten sluss faktiskt. Spännande!! Här har Malmö Roddklubb som är en av Malmös äldsta aktiva idrottsföreningar (klubben stiftades 1883) sedan 1943 sitt klubbhus.

Jag fortsätter en liten bit till på samma gata efter att ha gått över kanalen. Då ser jag ett torg på höger hand - Drottningtorget. Här har länge funnits ett Vagnsmuseum och har du inte en helt ny karta när du besöker staden kan det hända att det står att det är så ännu. Det är inte helt sant för sedan två år tillbaks huserar Röda Korset i detta fina hus - det heter Humanitetens hus. Här kan man slinka in och fika både ekologiskt och rättvisemärkt. Det gör jag!!!

Efter min fikapaus går jag vidare längs med kanalen. Jag ser järnvägsstationen på andra sidan lite längre fram, samt Rundan som finns på min sida också lite längre fram. Rundan är ett seigseeingbåt man kan åka runt med i Malmös alla fina kanaler som går genom flera parker. Just nu väljer jag att svänga upp vänster istället och se den fina kyrkan St Petri.

Jag fortsätter sedan framåt på en gata som heter något så läckert som Djäknegatan... Efter ett tag kommer jag fram till ett vägkors och tar höger och kommer snart fram till Gustav Adolfs torg. Här finner man många av stadens bussar om man vill vila fötterna lite - det vill inte jag *skratt*. Här finns många butiker, ex H&M, flera kafé och på den ena av torgets fyra sidor en kyrkogård som är lite lik en park med många och höga träd - en liten tyst och lugn oas i stora staden.

Jag går förbi både torget och kyrkogården tills jag kommer fram till ett t-kors mot en gata som heter Slottsgatan. Här tar jag vänster. Nu är det grönt och fint i den begynnande våren kring mig på båda vägsidor. På vänster sida har jag kyrkogården jag nyss talade om och till höger har jag Kungsparken. Skulle jag vilja kunde jag gå in om på Malmös Kasino som ligger här - jag nöjer mig istället med att njuta av den fina gyllene kungakrona som pryder det pampiga husets skorsten *ler*. Fortsätter framåt och går över ytterligare en kanal och har nu Malmö Stadsbibliotek på höger hand. Ett ställe värt att besöka. Jag gör så!!!

Efter ett tag kommer jag ut igen - nöjd med att ha fått läsa lite och vila fötterna lite - och kikar neråt parken. Här kan man om sommaren åka museispårvagn bort till stadens olika museer. Trevligt!! Nu går jag tillbaks ut på gatan/trottoaren jag gick på innan och fortsätter min vandring. Nu kommer jag fram till ett stort gatukors som jag går rakt genom och kommer in på Fersens väg. En underbar gata med allé och längst bort bakom ett kommande t-kors har vi Malmö operan med sin magnifika fontän framför!!

Jag går förbi Operan och Malmö gamla idrottsplats och finner en stor och fin park som heter Pildammsparken. Här går jag in och använder hela 5 kilometer till att utforska denna ljuvliga gröna lunga!! Entrén till parken är verkligt vacker.

Nu är jag nyfiken på området Rosengård - jag vill se mer än bara stadens centrum. Jag beger mig dit. På vägen går jag förbi både Malmö konserthus och Malmös folketspark somnumera kallas Malmö Parken - jag går Amiralsgatan fram, inåt landet - mot öster.

Efter 4 kilometer och många många steg är jag framme i Rosengård. Det är ett bostadsområde i östra Malmö. Här vandrar jag runt ett tag och funderar och tänker. Många tycker att detta är ett problemområde och andra säger att här är kontinetalt och fullt av mäniskor, liv och rörelse. Som på så många andra ställen i världen är det väl lite av varje. Både positivt och negativt... Enligt Malmö kommuns hemsida hade Rosengård mer än 20 000 invånare år 2002. Av dem hade cirka 84 procent utländsk bakgrund. Vilken ljuvlig blandning av många kulturer!! I Rosengård finns både småhus och höghus, industriområde och kyrkogård. Höghusen tillkom som en del av miljonprogrammet på 1960- och 1970-talen.

Nu känner jag att jag upplevt och insupit storstad så det räcker för just nu. Jag vill ut i skogen. Vad sägs om Malmös eget rekreationsområde Torup/Bokskogen. Dit ska jag bege mig. Dit är det kring 20 kilometer att gå. Det är precis vad jag har kvar i steg att promenixa. Så bra!!!

Nya tag och nya steg. Jag går fortsatt österut på Amiralsgatan och över Inre Ringvägen. Fortsätter förbi Jägerso Villastad och håller samma spår och samma väg/gata... Jag går förbi stadsdelarna Husie och Kvarnby och är ute på landet. Här är det platt och åker - precis som man tänker sig Skåne. Just nu är det vackert - rapsfälten lyser gula!! Jag följer landsvägen kilometer efter kilometer, den heter Husievägen. Efter mången steg kommer jag till en liten by som heter Värby, jag går förbi i utkanten - fortfarande med mitt mål Bokskogen och Torup slott för ögonen.

Mot slutet av den lilla byn Värby går en liten landsväg ner mor höger - detta är Torupsvägen och jag svänger in på den. Efter kring 1,5 km är jag framme vid mitt mål!! Torup slott och Bokskogen. Jag har steg kvar (denna onsdagskväll) att promenera runt slottet i parken på den lilla stigen, samt att utforsak omgivningarna lite och ta mig en fika antingen i kafé Jaktpaviljngen eller i träningshusets (här finns dusch, bastu mm om man vill motionera/springa i skogen) lilla fik. Jag ska se mig omkring och jag ska ta mig en fika - var har jag inte bestämt ännu. Jag beger mig dock inte ut i skogen idag - om inte jag tar en liten promenix på det elljusupplysta spåret.

I morgon är jag redo för nya äventyr!!!

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Mia!
Vilken härlig promenad du gjort. Om jag händelsevis skulle hamna i Malmö skulle jag kunna ha din beskrivning med mig och gå efter den. Och alla länkar du lagt in!

Nu har jag prenumererat på bloggens RSS-feed, så då ser jag direkt när du uppdaterar. Det är mycket fiffigt tycker jag.

Ha en fin fortsättning på helgen!
Kram Ingrid